NLP

by joostbvos
NLP

Natural Language Processing

Natuurlijke taalverwerking (Natural Language Processing; NLP) is categorie van artificiële intelligentie technologieën. NLP omvat een verzameling van technologieën waarmee de computer in staat wordt gesteld om menselijke taal te verwerken en te analyseren. Met NLP is het mogelijk om de inhoud van documenten te “begrijpen”, inclusief de contextuele nuances van de taal erin. Deze technologieën worden ingezet om op hoge snelheid, accuraat en nauwkeurig de informatie en inzichten vanuit documenten te extraheren en de documenten zelf categoriseren en ordenen. NLP technologie vind je terug in zoekmachines, slimme zoekoplossingen en kennismanagement systemen, maar in slimme spraakassistenten zoals Amazon’s Alexa, Apple’s Siri en Google’s Google Assistant.

Kunstmatige Intelligentie

Met kunstmatige intelligentie wordt vaak de technologische vooruitgang op het gebied van computertechnologie bedoeld. Kunstmatige intelligentie geeft de computer cognitieve, wetenschappelijke en technologische vaardigheden om menselijke taken over te nemen. Artificiële intelligentie wordt steeds meer toegepast. 

De toepassingen

Toepassingen van kunstmatige intelligentie vind je onder meer in beeldherkenning, spraakherkenning en tekstherkenning. Voorbeelden van tekst- en spraakherkenning zijn onder meer Siri, Google Assistant of Cortana op je mobiele telefoon of je slimme speaker. En wat te denken van de zoeksuggesties binnen de zoekmachines Bing en Google? Ook daarin zit kunstmatige intelligentie verwerkt. Beeldherkenning vind je onder meer in parkeergarages waarbij automatisch de slagboom wordt geopend na herkenning van je nummerbord. Want daaraan kan de computer herkennen dat je hebt betaald voor het parkeren. Met kunstmatige intelligentie worden meer en meer saaie, repetitieve taken of eenzijdige taken geautomatiseerd. Doordat computers steeds sneller worden kunnen er ook steeds complexere taken worden aangeleerd en op grote snelheid worden uitgevoerd gebruikmakend van artificiële intelligentie. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat computers steeds slimmer worden en dat ze steeds meer taken van ons kunnen overnemen.

Dit vind je misschien ook interessant

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer